• Инициатива 10 - Училище за Соларни Специалисти
  • Статус на инициативата:
    В процес на реализация

  • Наименование – „Училище за Соларни Специалисти”
  • Настоящият проект се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.
      лого
  • За инициативата:

Една от основните ни мисии е да подготвим децата за промените на заобикалящия ни свят. Целта на тази инициатива е да запознаем децата с професиите на бъдещето, как функционират възобновяемите енергийни източници, виждайки целият процес в интерактивна инсталация, да ги запознаем с „Кръговата икономика” и как чрез тези иновации заедно можем да направим света едно по-добро място за живеене. Искаме да съчетаем теория и практика и децата да са активна част от процеса.
Планираме първата част на инициативата по програмата "Ти и ЛИДЛ за по-добър живот"да стартира през Декември 2019 г. и ще продължи до Декември 2020 г. На база постигнатите резултати ще се реализират и последващи едногодишни сесии.
Целта ни е да променим мисленето на децата като им обясним за важните проблеми свързани с опазването на околната среда. Вярваме, че децата ще се увлекат по възобновяемите енергийни източници и ще успеем да доизградим базата ни в близост до Габрово, като я превърнем в споделено работно пространство и я захранваме с чиста енергия от соларни панели и ветрогенератор.
Искаме чрез тази инициатива да накараме подрастващите да разширят кръгозора си и да започнат да се запознават с новите технологии и как могат те да се приложат в опазването на околната среда.
По време на занятията деца ще бъдат запознати от гост лектори и демонстратори какви са алтернативните източници на енергия и колко е важно тяхното по-скорошно въвеждане в масова експлоатация. Занятията ще се провеждат в рамките на два месеца. Тези занятия ще се провеждат в приятна обстановка в предоставената ни зала от ИМКА – Габрово и ще са отворени за външни посетители, като по този начин ние ще разширяваме аудиторията си.
Планираме да изградим соларна мрежова система, един малък ветрогенератор, инвентор и съпътстващи консумативи. Професионална фирма доставчик, ще командирова екип монтажници, които заедно с учениците от „Училище за Соларни Специалисти (УСС)” нагледно ще свържат системата и ще изградят възобновяема локална енергийна система в нашата база.
Всички кабели от соларната система и ветрогенератора ще са оцветени в различен цвят и ще минават над земната повърхност, за да могат децата нагледно да видят откъде идва електричеството и къде ще се съхранява.
Всичко това ще бъде придружено със съпътстващи мероприятия.

 

 

 

 

 

Сподели с твоите приятели