Сдружение „ОБСЕРВАТОРИЯ ЗА ИДЕИ 2Д“
е доброволно и независимо сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност, което обединява своите членове за разработване и осъществяване на идеи, свързани с развитието и съхранението на духовни ценности, наука, култура, техника и технологии, опазване на чиста околна среда, чрез организиране на дейности за обмяна на опит и запознаване на широката общественост с тях.

Сдружението ни е изцяло независимо.

Сдружение „Обсерватория за идеи – 2Д“ се състои от млади и активни габровци и граждани на Република България, заставащи зад общата кауза да се оформи идеен хъб, който да подпомага хората с идеи за реализирането на алтернативни проекти в областта на науката, технологиите, изкуството и др. съхранявайки българските бит и култура, духовност и самосъзнание.

В бъдеще с развитието на Сдружение „Обсерватория за идеи – 2Д“ ние ще разширим обхвата на дейността ни. Натрупвайки опит в изграждането на нашия идеен център ние ще можем да подпомагаме хора от други български градове при създаването на подобни идейни хъбове (центрове). Вярваме, че това е в основата на изграждането на устойчиво и проспериращо гражданско общество.

Стратегически цели:

 1. Разработване на алтернативни идеи в областта на науката и технологиите, по-конкретно свързани с изграждането на различни видове енергийни източници.
 2. Сътрудничество с национални организации и ведомства, което гарантира стабилност на устоите на Идеите и дейността и открива възможности за разпространение на опит.
 3. Съхраняване на българските бит и култура, духовност и самосъзнание.
 4. Въвеждане на иновативни идеи за опазване на околната среда, поправяне на вече нанесени щети.
 5. Развиване на дейност, свързана с биоземеделие - запазване естествените взаимоотношения между почвата, растенията, животните и човека. По този начин, освен създаване на една здравословна и висококачествена продукция, се съдейства и за опазването на околната среда.

Конкретни цели:

 1. Организиране на пленери за деца и възрастни за показване нагледно идеите на сдружението.
 2. Организиране на срещи с членове на други сдружения със сходни идеи и цели за обмяна на опит и добри практики.
 3. Представяне пред обществеността чрез различни събития на традиционни български обичаи и традиции. с цел възраждане на самосъзнанието ни като народ.
 4. Въвеждане на нови методи в опазването на околната среда.
 5. Предоставяне на гражданите актуална информация за състоянието на околната среда и възможни начини за поправяне на щетите.
 6. Изучаване видовете екологични енергийни източници и въвеждане на част от тях в експлоатация.
 7. Постигането на биологично равновесие в производството на култури, стимулиране и увеличаване на биологичното разнообразие, както и цялостното изграждане на устойчива земеделска система.

 

Обсерватория за идеи – 2Д

 

Нашата основна цел е завръщане на нормалността!

ЗА ВСИЧКИ РОДЕНИ МЕЖДУ 1950г. и 1990г.

На първо място, ние сме оцелели и ние сме родени нормално, въпреки че нашите майки, когато са били с главоболие са пили аспирин, яли са консерви и са работили до последните дни на бременността и никога не са били тествани за диабет…

Като деца, ние се возехме в автомобили, без колани и въздушни възглавници, карахме колело и летни кънки без каска на главата…

Пиехме вода от маркуча за поливане на градината, а не от бутилки, закупени в големи търговски вериги.

Пиехме от една бутилка и никой не е умрял, заради това…

Хапвахме млечен сладолед, бял хляб с масло или свинска мас и чесън, пиехме безалкохолни напитки със захар, но не сме били с наднормено тегло, защото ние постоянно си играехме навън…

Излизахме на сутринта и играехме по цял ден, на криеница, граничари, крадци и ченгета, кралици, каубои и индианци и всичко останало, което въображение на едно дете е в състояние да роди.

Често родителите ни не можеха да ни намерят по цял ден, а шамарът бе част от образованието, а не насилие в семейството.

Никога не сме имали никакви проблеми. Прекарвахме целия ден в състезания с бордове от отпадъци от мазето, карайки колело по улицата, забравяйки, че нямаме даже спирачки.

След няколко падания, счупени пръсти и натъртвания, сме се научили как да решаваме проблемите си. Ние нямахме въображаеми приятели. Ние не добавяхме приятели в социалните мрежи, а в крайна сметка имахме истински приятели!

Ние нямахме проблеми с концентрацията в училище…

Не ни даваха хапчета за хиперактивност. Ние нямахме училищни психолози и педагози, но все пак завършвахме училище. Ние не продаваме лекарства пред училището. Ние нямахме PlayStation, Nintendo, 100 кабелни канала, ние не разполагахме с видео рекордери, съраунд звук, мобилни компютри, интернет, чат стаи…

Имахме приятели и те бяха реални, бяха всичко! Играехме с лък и стрела, правехме си крепост от сняг, хвърляхме фойерверки за Нова година, четяхме купчина комикси! Отивахме с велосипед или пеша до къщата на приятелите ни, за да бъдем заедно, без предварителна уговорка!

Когато се стигнеше до проблеми със закона, родителите не ни плащаха гаранцията, за да ни измъкнат. В действителност, те често бяха по строги от самия закон! Последните 50 години са били най продуктивните година в историята на света. Нашите поколения са направили най-добрите изобретатели и учени и до днес. Имахме свобода, правото на грешка, успех и отговорност. Научихме се да живеем с тях! Вие принадлежите към това поколение!

Честито! Може би е добре да споделите това с други хора, които са имали късмета да пораснат като истински деца, преди адвокати, държавни и правителствени ръководители да започнат да определят как да живеем!

Може би искате да изпратите това съобщение и на децата си, за да видят, как са израснали родителите им? Здравейте поколение! Всеки от нас е ангел с едно крило и можем да летим само прегърнати!

 

Сподели с твоите приятели