• Инициатива 02 - Да засадим 100 дръвчета
 • Статус на инициативата:
  В процес на реализация

 • Наименование – „Да засадим 100 дръвчета”
 • Една съвместна инициатива на: лого и 
 • За инициативата:

Сдружение „Обсерватория за идеи 2Д” организира засаждането на 100 широколистни дръвчета в околностите на гр. Габрово.
Всяка година, в началото на месец април Изпълнителна агенция по горите и нейните поделения и Природен парк „Българка” организират тържествено отбелязване на Седмицата на гората. Тази година Седмицата на гората ще се проведе за 85-ти път и ще бъде в периода 08 – 14 април 2019 година.
Във връзка с това, Сдружение „Обсерватория за идеи 2Д” обявява конкурс за детска рисунка на тема „Гората – вечният извор на живот”. Мили ученици, нарисувайте гората, в която обичате да се разхождате, и как тя може да стане по-красива и по-чиста. Изразете любовта си към гората на България, така както я чувствате и разбирате.

За ваше улеснение снимайте рисунките и ги изпратете на email: contact@2dbg.org. В имейла трябва да има информация за автора – трите имена, години, град, училище, клас и телефон за връзка.

С най-добрите рисунки ще бъде направена изложба, а децата, които са ги нарисували, ще бъдат поканени да участват в засаждането на 100 дръвчета в околностите на Габрово, което ще бъде проведено от 08 – 14 април 2019 година в „Седмицата на гората – 2019 г.” В засаждането на дръвчетата могат да вземат участие и родителите на децата с най-добри рисунки.
Също така, за най-добрите рисунки ще има награди и изненади.

Денят и часът за засаждането ще бъдат уточнени допълнително. Заедно със засаждането на дръвчетата ще бъдат проведени дискусии и семинари на открито с образователна цел.
Целта на Сдружение „Обсерватория за идеи 2Д” е работата с деца – да бъдат възпитавани да обичат и пазят природата.
За провеждането на семинарите на открито ще бъдат привлечени ментори, които ще разкажат на децата интересни факти, като:

 • с какво е полезна широколистната гора,
 • вредата от изсичането на горите,
 • ползите от залесяването,
 • какви видове широколистни дървета виреят в Централен Балкан и в околностите на Габрово,
 • изменението на климата и какво влияние оказва това върху отделните хора и обществото като цяло.

 


Ако искаш 1 година благоденствие - засей зърно; ако искаш 10 години благоденствие - посади дърво, ако искаш 100 години благоденствие - възпитавай хора.


Любопитно:

Кой седи зад инициативата, която засади повече от 125 000 фиданки в България - линк

Други подобни проекти:

Инициатива „Посади дърво!”

Направи си сам гора

Сподели с твоите приятели