Проект № 1 – Звездни градове
  • Инициатива 01 - Звездни градове
  • Статус на инициативата: 
    Завършен

  • Наименование – „Звездни градове”
  • Една съвместна инициатива на: лого и imka-gabrovo
  • За инициативата:

 

starcity-logo

 

Обсерватория за идеи 2Д организира конкурс на тема: „Звездни градове”. Участници в конкурса могат да бъдат деца от 10 до 15 години от гр. Габрово. Занятията с децата ще започнат през февруари 2019 г. (часовете и дните ще бъдат уточнени допълнително). Конкурсът ще продължи 7 недели. Занятията с децата ще се провеждат в базата на ИМКА - Габрово. Ще бъдат привлечени ментори от различни научни общности, които ще подпомагат децата в реализирането на техните идеи. В края на проекта компетентно жури ще връчи награди на отличилите се участници.

Децата ще бъдат разделени в 3 отбора. Всеки отбор ще е с по 4 - 5 деца. В конкурсът "Звездни градове" ще участват първите 15 записали се деца до 18.02.2019 г. (със знанието на родителите). Записването става на email: contact@2dbg.org. Моля изпратете на този имейл трите имена на детето, училище, клас, тел. номер на родител. За записване можете да използвате и формуляра, който се намира по-надолу.

Дата: Звездно занятие: Времетраене: Космически лектор:
24.02.2019 г. Официално откриване 30 мин. Екип на
"Обсерватория за идеи 2Д"
Разходка из Слънчевата система
(презентация, лекция)
60 мин. Мартин Христов
Да погледнем към звездите. Разходка до Планетариум Габрово 90 мин. Екип на
"Обсерватория за идеи 2Д"
03.03.2019 г. Отбелязване на Националния празник 3-ти Март 30 мин. Десислава Маркова, Екип на
"Обсерватория за идеи 2Д"
Да си поговорим за космоса и да изработим макети на Слънчевата система 150 мин. Мартин Христов
10.03.2019 г. Как да покорим други планети 60 мин. Стефан Василев
Реално изстрелване на модели на ракети съвместно с деца от Спортен клуб по ракетомоделизъм "Икар 2010" - гр. Севлиево 120 мин. Стефан Василев,
Екип на
"Обсерватория за идеи 2Д"
17.03.2019 г. Тераформирай Марс
(Как се превръщаме в космическа цивилизация)
180 мин. Стефан Василев,
Ивайло Раднев
24.03.2019 г.
30.03.2019 г.
31.03.2019 г.
Изработване на макети на Звездни градове 3 х 180 мин. Ивайло Раднев
31.03.2019 г.

Официално награждаване на участниците.

Закриване на първото издание на Проект Звездни градове.

Детско парти.

Екип на
"Обсерватория за идеи 2Д"

За децата са осигурени безплатни храна и напитки от Vanilla - Габрово, както и безплатен транспорт за две от занятията, които ще се проведат извън сградата на ИМКА - Габрово.

Макетът на отбора спечелил съревнованието ще бъде изложен в централното фоайе на Астрономическа Обсерватория и Планетариум – Габрово, за да може гостите и жителите на нашия прекрасен град да се запознаят отблизо с него.

logo-planetarium

Можете да запишете вашето дете, като попълните формуляра по-долу.


 

Този филм показва един от многото варианти, как би изглеждала площадката за кацане на Марс и как би могла да се развие за многократни човешки експедиции до Червената планета за 10 години.


 


Любопитно:

Ученици от Варна спечелиха престижен конкурс на НАСА!
Два екипа от варненски ученици триумфираха в международния конкурс на НАСА за космически колонии. Подробна информация можете да видите на двата линка -  Линк 1 (видео) ; Линк 2

 


Други подобни проекти:

НАСА показа как ще изглеждат извънземните домове на бъдещето на Марс

Преди три години НАСА стартира конкурс за модели на 3D принтирани местообитания, които да бъдат подходящи за живот на Марс. От многобройните участници в 3D-Printed Habitat Challenge, разпределени в 18 отбора, Космическата агенция на САЩ и партньорите й от Университета в Илинойс, се спряха на пет проекта, които ще продължат състезанието. Едно от основните предизвикателства пред участниците е не просто да имат идея как да изглеждат извънземните домове, а да работят със специален софтуер, който да прецизира дебелината на стените, херметичността, отоплението и др., за да може да устоят на суровите условия на Марс.

На този етап от състезанието, петте отбора са разделили награден фонд от 100 000 долара, предава engadget.com, като двата най-добри са взели по 20,957.95 долара. Един от тях, Zopherus от Арканзас е представил местообитание, изградено от подвижни 3D принтери, които могат да разположат съоръжения, които да изтеглят местни материали за строителство.

 

SpaceFactory от Ню Йорк пък са проектирали цилиндрично местообитание за максимално оползотворяване на пространството.

 

 

„Бронзовите медалисти“ от надпреварата – екипът Кан-Йейтс от Джаксън, Мисисипи, е представил марсиански дом, устойчив на прашните бури и с полупрозрачни точки по стените, за да позволи влизането на светлина.

 

На четвърто място се е класирал екипът SEArch + / Apis Cor от Ню Йорк, чието местообитание е същевременно много светло и силно устойчиво на радиация.

 

 

Сподели с твоите приятели