• Инициатива 10 - Технологичен Хъб – Габрово 02
  • Статус на инициативата:
    В процес на реализация

  • Наименование – „Технологичен Хъб – Габрово 02 – Училище за соларни специалисти”
  • Една съвместна инициатива на: лого  и ИМКА - Габрово
  • За инициативата:

Една от основните ни мисии е да подготвим децата за промените на заобикалящия ни свят. Целта на тази инициатива е да запознаем децата с професиите на бъдещето, как функционират възобновяемите енергийни източници, виждайки целият процес в интерактивна инсталация, да ги запознаем с „Кръговата икономика” и как чрез тези иновации заедно можем да направим света едно по-добро място за живеене. Искаме да съчетаем теория и практика и децата да са активна част от процеса.
Планираме инициативата да стартира през Октомври 2019 г. и ще продължи до Октомври 2020 г.
Целта ни е да променим мисленето на децата като им обясним за важните проблеми свързани с опазването на околната среда. Вярваме, че децата ще се увлекат по възобновяемите енергийни източници и ще успеем да доизградим базата ни в близост до Габрово, като я превърнем в споделено работно пространство и я захранваме с чиста енергия от соларни панели и ветрогенератор.
Искаме чрез тази инициатива да накараме подрастващите да разширят кръгозора си и да започнат да се запознават с новите технологии и как могат те да се приложат в опазването на околната среда.
По време на занятията деца ще бъдат запознати от гост лектори и демонстратори какви са алтернативните източници на енергия и колко е важно тяхното по-скорошно въвеждане в масова експлоатация. Занятията ще се провеждат в рамките на два месеца. Тези занятия ще се провеждат в приятна обстановка в предоставената ни зала от ИМКА – Габрово и ще са отворени за външни посетители, като по този начин ние ще разширяваме аудиторията си.
Планираме да закупим соларна мрежова система 1620 WP, един малък ветрогенератор, инвентор и съпътстващи консумативи. Професионална фирма доставчик, ще командирова екип монтажници, които заедно с учениците от „Училище за соларни специалисти” нагледно ще свържат системата и ще изградят възобновяема локална енергийна система в нашата база.
Всички кабели от соларната система и ветрогенератора ще са оцветени в различен цвят и ще минават над земната повърхност, за да могат децата нагледно да видят откъде идва електричеството и къде ще се съхранява.
Всичко това ще бъде придружено със съпътстващи мероприятия, като кръгла маса на тема „Промените в климата и нашата адаптация”, фотоизложба, детски конкурс за есе на тема „Габрово 2049 г.” , дискусии на тема „Зелената енергия” и „Опазване на околната среда”.

 

 

Тази серия от проекти ще бъде безплатна за участващите деца.

Имаме нужда от вашата финансова подкрепа:


Банкова сметка на сдружение „Обсерватория за идеи 2Д” в лева:
BIC FINVBGSF
IBAN: BG59FINV91501217217047
Fibank (Първа инвестиционна банка) - Клон Габрово
Адрес: Габрово 5300, пл. "Възраждане" 5


Направете Вашето дарение чрез PayPal

Ако нямате акаунт в PayPal можете да направите дарение с дебитна или кредитна карта. Натиснете бутона за дарение на PayPal по-горе, после изберете "Donate with a Debit or Credit Card" и попълнете формуляра на PayPal.

 

Сподели с твоите приятели